Na začetku
 Zgodovina kave v številkah
 Kava in zdravje
 Seznam medicinskih raziskav
 Pridelava kave
 Obdelava kave
 "KAVA" po svetu
 Pregovori, izreki, pesmi

Pridelava kave

Kavovec, zimzeleno drevo ali grm, izvira iz Afrike, kjer nekultivirano raste  še dandanes. Večino kave za prodajo gojijo v približno 80 državah južne in centralne Amerike, Karibov, Afrike in Azije. Največji proizvajalki pa sta nedvomno Brazilija in Kolumbija.

Obstaja približno 60 vrst kave, komercialno najpomembnejše med njimi pa so 4:
- kava Arabika, ki predstavlja kar 85% do 90% svetovne proizvodje,
- kava Robusta, ki predstavlja 10% do 15% svetovne proizvodnje,
- kavi Liberika in Ekscelsa pa skupaj prispevata približno 1% proizvodnje.

Čeprav so tropska področja Afrike, Azije in Amerike odličen naravni habitat za kavovce, pa so za komercialno proizvodnjo potrebni specifični pogoji (temperatura, nadmorska višina, vlažnost), ki se razlikujejo od vrste do vrste. Arabika na primer bolje uspeva na višji nadmorski višini in potrebuje manj toplote in vlage kot Robusta.

Kavovci so plodoviti po treh (Robusta) do petih letih (Arabika). V naravnem okolju zrastejo tudi do 15 metrov visoko, na plantažah pa jih zaradi praktičnosti obiranja vzdržujejo na približno treh metrih višine. Dosežejo starost do 60 let, produktivna doba pa traja 15 do 20 let.

Plodovi dozorijo v približno sedmih mesecih, običajno ne vsi ob istem času. Prav zato se kavovce povečini še vedno obira ročno. Po obiranju je na vrsti obdelava >>>