Na začetku
 Zgodovina kave v številkah
 Kava in zdravje
 Seznam medicinskih raziskav
 Pridelava kave
 Obdelava kave
 "KAVA" po svetu
 Pregovori, izreki, pesmi

Obdelava kave

Po obiranju je potrebno plodove obdelati in iz njih izločiti kavna zrna. V ta namen se uporabljata dve metodi:

1. Suha obdelava

Po obiranju se zrele plodove nekaj dni suši na soncu. Ko so ti suhi, se z namensko napravo odstrani kavna zrna.

2. Mokra obdelava

V prvi fazi se mesnati del loči od zrna v pergaminski luski, čemur sledi nekajdnevno namakanje v vodi, katero pri vrsti Arabika spodbudi kemične reakcije, ki še dodatno izboljšajo okus in aromo. Nadaljnji postopek zajema sušenje na soncu, odstranjevanje pergaminskih lusk v centrifugalni napravi, prebiranje in poliranje, elektronsko sortiranje ter pripravo na transport.

Naslednja faza, ki običajno poteka že v pražarnah, je faza mešanja različnih kav. Šele s slednjim se namreč doseže ravnotežje in bogatost okusa in vonja končnega izdelka.

Zadnja in izredno pomembna faza je praženje kave. Ta da kavi svojevrstno barvo, aromo in okus. Medtem, ko temperatura v velikih kotlih narašča, kavna zrna izgubijo približno 20% vlage in zaradi specifičnih kemičnih procesov pridobijo okrog 60% volumna. Med praženjem se zrna nenehno meša, s čemer se zagotavlja enakomernost praženja.

Temperatura v kotlih ne sme preseči 230° C, čas praženja pa je odmerjen zelo natančno, saj je ključni dejavnik končnega okusa in arome kave.

Nič ne vpliva na kavo bolj kot postopek praženja. Premalo pražena kava je brez prave arome, kiselkastega in trpkega okusa, preveč pražena pa grenka.

Ravno prav pražena pa je... pravi užitek.