Na začetku
 Zgodovina kave v številkah
 Kava in zdravje
 Seznam medicinskih raziskav
 Pridelava kave
 Obdelava kave
 "KAVA" po svetu
 Pregovori, izreki, pesmi

Na začetku

Dandanes smo vajeni različnih čudaštev, stvari, ki so nerazumljive in se jih niti ne trudimo razumeti. Pomanjkanje pozornosti do sveta nas je utrdilo v prepričanju, da so vse preproste, a pomembne stvari že odkrite. 

In morda je temu res tako. Kolo je izumljeno, ogenj zanetimo v nekaj sekundah in zaradi majhne luknjice v zobu se nam že dolgo ni treba več bati klešč ali celo dleta in kladiva.

Izvedite miselni preskok! Sedíte na udobni skali na podeželju, grizljate slamno bilko in opazujete čredo nadvse zadovoljnih ovac, ki se pasejo v bližini. Naenkrat, kot bi jim gorelo pod parklji, tri volnene predstavnice pridrvijo izza bližnjega grmičevja,  poskakujejo, delajo prevale in nasploh dajejo vtis, da je življenje krasno. Bi vas to presenetilo?

Nekaj podobnega je več kot 1000 let pred našim štetjem doživel mlad pastir iz province Kaffa, danes znane kot Etiopija, in radovedno dvignil obrvi. Legenda sicer ne omenja poskakovanja in prevalov, vsekakor pa je hiperaktivno obnašanje kosmatink pritegnilo njegovo pozornost. Kmalu je ugotovil, da je spremenjeno obnašanje posledica prežvekovanja rdečih plodov neznane rastlinske vrste. Mladenič je sledil zgledu svojih varovank in se po poživljajočem odkritju postavil ob bok bodočim slavnim raziskovalcem in znanstvenikom – Isaacu Newtonu, Charlesu Darwinu, Albertu Einsteinu in ostalim.

Ostalo je zgodovina. Zgodovina kave >>>.