Na začetku
 Zgodovina kave v številkah
 Kava in zdravje
 Seznam medicinskih raziskav
 Pridelava kave
 Obdelava kave
 "KAVA" po svetu
 Pregovori, izreki, pesmi

Zgodovina kave v številkah

1000 – Arabski trgovci prinesejo kavo v svojo domovino in pričnejo z vzgajanjem na plantažah. Kavna zrna kuhajo in napitek imenujejo »qahwa«, kar v dobesednem prevodu pomeni »tisto, kar preprečuje spanje«.

Vir: F. Eccardi & V. Sandalj, Coffee, str.35

1453 – otomanski Turki kavo pripeljejo v Konstantinopel (danes Istanbul), kjer se leta 1475 odpre prvi t.i. coffee shop. Turški zakon omogoči ženski ločitev od moža, če ji ta dnevno ne zagotovi zadostne količine kave.

1511 –v strahu, da bi vpliv kave utegnil opozicijo spodbuditi k njegovi odstranitvi, poizkuša guverner Meke kavo prepovedati. Sultan kavo razglasi za sveto in ukaže guvernerja usmrtiti.

1600 – Zahod kavo spozna po zaslugi italijanskih trgovcev. Kljub svarilom svojih svetovalcev papež Clement VIII kavo razglasi za sveto in zatorej primerno za kristjane.

Vir: F. Eccardi & V. Sandalj, Coffee, str.38

1645 – V Italiji se odpre prva kavna hiša.

1652 – Kavno hišo odpro v Veliki Britaniji. Te se hitro množijo in postanejo priljubljena zbirališča za raznovrstne debate, zato jih poimenujejo »penny universities« (en peni je bila cena skodelice kave).

1668 – V New Yorku postane kava najbolj priljubljena pijača pri zajtrku in pri tem izpodrine pivo.

1672 – Odpre se prva kavna hiša v Parizu.

1675 – Med begom z Dunaja poraženi Turki za seboj puste vreče kave, ki si jih Franz Georg Kolschitzky prilasti kot vojni plen in odpre prvo kavno hišo v centralni Evropi. Kavo začne filtrirati, sladkati in ji dodajati mleko.

1690 – Nizozemci iz rdečemorskega pristanišča Moche pretihotapijo kavno sadiko in na ta način začno s komercialnim transportom in pridelavo kave na planatažah na Cejlonu in  vzhodno indijski koloniji – na Javi.

Vir: F. Eccardi & V. Sandalj, Coffee, str.40

1713 – Francoski kralj Luis XIV od Nizozemcev dobi kavni grm, katerega podtaknjenec 1723 ukrade oficir Gabriel Mathieu do Clieu in ga prenese na otok Martinique, kjer v naslednjih 50ih letih zraste 19 milijonov kavnih dreves.

Vir: F. Illy & R. Illy, The book of coffee, str. 133

1721 – Odpre se prva kavna hiša v Berlinu.

1732 – Johann  Sebastian Bach skomponira Kaffee-Kantate, ki je delno oda kavi in delno protest proti gibanju v Nemčiji, ki se je zavzemalo za prepoved pitja kave ženskam, saj naj bi kava povzročala sterilnost.

1773 – Zaradi Bostonske čajanke postane pitje kave v Ameriki patriotska dolžnost.

Vir: F. Eccardi & V. Sandalj, Coffee, str.42

1900 – Hills Bros prične s pakiranjem pražene kave v vakuumske pločevinke.

1901 – Japonsko-ameriški kemik Satori Kato izumi instant kavo.

1903 – Nemški raziskovalci izpopolnijo proces odstranitve kofeina iz kavnih zrn brez izgube arome.

1907 – V manj kot 100 letih Brazilija postane glavna pridelovalka kave. Pripada ji 97% svetovne proizvodnje.

1920 – Prohibicija povzroči razmah kave v ZDA.

1938 – Nestle razvije instant kavo Nescafe.

1940 – ZDA uvažajo kar 70% svetovne proizvodnje kave.

1946 – V Italiji Achilles Gaggia dodela epresso napravo. Kapičino dobi svoje ime zaradi barvne podobnosti z oblačili kapucinskih menihov.