Na začetku
 Zgodovina kave v številkah
 Kava in zdravje
 Seznam medicinskih raziskav
 Pridelava kave
 Obdelava kave
 "KAVA" po svetu
 Pregovori, izreki, pesmi

Kava in zdravje

Desetletja je veljalo, da je kava zdravju škodljiva. Negativno naj bi vplivala na razvoj zarodka, povzročala kronično povišanje krvnega tlaka in bila celo rakotvorna. Danes je znano, da temu ni tako. Še več, kava ima vrsto pozitivnih učinkov na psihofizično zdravje, ki so dokazani v številnih medicinskih raziskavah.

Takšnemu preobratu se pravzaprav ne gre čuditi, saj se, kot večina stvari, tudi medicina in metode medicinskega raziskovanja razvijajo s skoraj svetlobno hitrostjo. Kar, če pomislimo, niti ni slabo. Če ne drugega, si dandanes lahko brez slabe vesti privoščimo tri do štiri skodelice opojno dišečega napitka dnevno in si s tem celo koristimo.

Kateri so torej dokazani pozitivni učinki kave?

Splošno znano dejstvo je, da kava vsebuje alkaloid kofein, ki je glavna biološko aktivna snov v kavi in je zato bila deležna največ pozornosti raziskovalcev,  nekoliko manj znano pa je, da se v kavi nahajajo tudi številne druge substance. Mednje sodijo flavonoidi, ki z antioksidativnim delovanjem preprečujejo škodljive vplive prostih radikalov, ki v telesu nastajajo zaradi najrazličnejših zunanjih in notranjih dejavnikov.

V nadaljevanju našteti pozitivni učinki uživanja kave, so posledica delovanja kofeina in/ali antioksidativnega delovanja flavonoidov:

  • za 25% se zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesu,
  • zmanjša se tveganje nastanka ledvičnih in žolčnih kamnov,
  • 25% manj simptomov in napadov pri astmatičnih bolnikih,
  • manjše tveganje za razvoj ciroze jeter in kožnega raka,
  • nedavne raziskave dokazujejo celo manjše tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni,
  • izboljšata se razpoloženje in miselna zbranost.

Raziskav, ki so se ukvarjale z vplivom kave in njenih sestavin na zdravje in počutje je nebroj, večina pa je dokazala pozitivne učinke uživanja v zmernih količinah oziroma  je ovrgla predvidevanja o škodljivosti. Delček teh raziskav si lahko ogledate tudi na naslednji strani – Spisek raziskav o vplivu kave na zdravje >>>